DEPARTMENTS OF SOCIAL WELFARE AND HEALTH _ REGIONAL GOVERNMENT_ Guadalajara

Guadalajara  |  2003 – 2007

The building is located in a newly built neighbourhood at the Guadalajara entrance, at the confluence of Army Avenue with Julián Besteiro Street.

A unit identifiable as a public building is designed for administrative services along with a social centre for local use.

A travertine stone basement, in contact with the ground, houses the social centre and parking. A lightweight corten steel and glass “box” contains the administrative offices of the Delegation of the Departments of Social Welfare and Health of the Regional Government of Castilla La Mancha in Guadalajara. The materials will age naturally over the years. The stone will acquire the patina of time, the corten steel will rust and will change its colouration and warm iron orange pigmentation.

The rational organization of the project, easily understood by the user, with an ample central atrium space around which the offices are organized, with the vertical communication elements at the poles, capturing the light from above, allow easy orientation of the user.

The social centre, located on the lower level, has an independent entrance, allowing autonomy of operation and schedules.

Comprehensive accessibility has been one of the project premises. The building, as a Delegation of the Regional Ministry of Social Welfare, responsible in Castilla La Mancha for matters related to accessibility, must be a model to follow on the path of eliminating architectural barriers in public buildings.

INFO

Project Author ESTUDIO AIA
Technical Assistance to the Construction Mangement ESTUDIO AIA
Location Guadalajara
Promoter Consejerías de Bienestar Social y Sanidad – JCCM
Construction Company PRASI
Project date 2003
Final date of work 2007
 

AWARDS

1st Awards Project Competition

 

RELATED PROJECTS