VILA ROMANA DE CARRANQUE RESTORATION

Carranque (Toledo) | 1998

The archaeological site of the Villa Romana de Santa María de Abajo in Carranque (Spain) is sheltered by a building formed by an exposed steel structure, with trusses and sheet roof also in steel. A concrete block wall enclosures the perimeter without reaching the cover.

The objectives of the project were:

  • To solve the condensation humidity of the sheet metal roof that drips directly on the roman mosaic tiles, deteriorating them.
  • To change the current image of the complex by covering the enclosure walls with a “Roman” bricks, forming buttresses, which confer stability and at the same time play with evocative images.
  • To Adapt the building allowing the public to visit through an elevated pedestrian walkway designed for the complete view of the archaeological remains without stepping on them and therefore without eroding the complex.

In another project in the same area of ​​Villa Romana, we designed the access bridge to the archaeological site crossing the Guadarrama River.

INFO

Project author ESTUDIO AIA
Construction Management ESTUDIO AIA
Location Carranque (Toledo)
Promoter JCCM | Consejería de Educación y Cultura
Project data 1998
Final date of work 1999

 

 

AWARDS

1st Awards Project Competition